Râmnicu Sarat si Jilava


Igiena. Râmnicu Sarat: Aici era un „urias cavou cu mici cavouri” (Cicerone Ionitoiu). „Baia generala” se facea o data pe saptamâna, ba cu apa fierbinte, ba cu apa înghetata. Reactiile sfâsietoare ale detinutilor erau clipele cele mai amuzante ale gardienilor. Se spalau pe dinti cu sare. O data pe saptamâna venea un doctor, care, daca constata ca un detinut e foarte grav bolnav îl trimitea la Vacaresti. „Frigul în aceste celule sinistre tinea de la caderea primei ploi din luna septembrie si pâna la începutul verii. Camasa de pe mine, pe care o aveam de 4 ani, ajunsese ca o aparatoare de muste si desi protestam sa nu mi-o mai ia la spalat ca se rupe, mi-o luau în fiecare saptamâna ca trebuia sa fim "igienici"... Îmi dadeau un mosor de ata sa mi-o cos, fâsie de fâsie, dar pânza era atât de putreda ca ata o rupea si mai rau. Aratam precum Garda elvetiana de la Vatican, numai în panglici. Haine nu aveam decât ce era pe noi, plus doua obiele de grosimea si marimea unei batiste. Schimburile de lenjerie ni le dadeau saptamânal ca sa nu îmbracam doua camasi sau doi chiloti. Am purtat o pereche de bocanci timp de 6 ani, care nu mai aveau talpa. Am pus un tub de pasta de dinti turtit ca sa nu stau cu talpa direct pe ciment. Când le-am aratat cât de rupti erau bocancii, m-au luat la bataie zicând ca am bagat tubul acolo ca sa rup ghetele” (Ion Ovidiu Borcea).

Jilava: Apa de la robinet este filtrata prin batiste, dar si asa e ruginie si plina de vietuitoare. WC-urile sunt turcesti si pentru a nu avea parte de surprize, detinutii bat în teava cu un bat ca sa nu se trezeasca cu sobolanii pe la spate. Cele mai multe camere nu mai au rezervoarele de la wc si nici tevi, asa ca exista un detinut care are ca atributie sa umple bidoane cu apa în permanenta pentru toaleta. Dar acetse lucruri nu par a-i deranja pe detinuti.

Alimentatia. Râmnicu Sarat: La mic dejun, o zeama neagra cu zahar (cafeaua lor), la prânz: ciroba cu câteva boabe de fasole si doua-trei foi de varza; rar primeau „carne”: copite necuratate, ochi, mate. Seara, aceeasi zeama ca la prânz. Ratia pe zi de pâine: 250g. Daca era pedepsit pentru „nesupunere” (a se întelege: asezarea pe pat în intervalul 5-22, daca nu dormea cu mâinile peste patura, daca nu dormea cu fata la perete, etc.), detinutului i se reducea portia de mâncare la jumatate. Jilava: Detinutii au avut crescatorie de porci (doar pentru consumul închisorii!), dar de când cu normele europene, crescatoria le-a fost interzisa. Dar le-au ramas în schimb: patru vaci care dau lapte, o turma impresionanta de oi, o crescatorie de ciuperci. Pachetele de la cei de „afara” vin regulat, asa ca pentru unii, la închisoare e mai bine ca „acasa”.

Supravietuirea. Râmnicu Sarat: „Multi se întrebau daca exista într-adevar viata înainte de moarte” (Liviu Tudoras). Credinta în Dumnezeu, umorul, tineretea, robustetea si perseverenta au tinut detinutii în viata. Jilava: Multi dupa ce-si ispasesc pedeapsa, realizând ca nu au ce face în lumea libera, comit mici infractiuni, cât sa stea peste iarna la „caldurica”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu